Igen i år holder vi traditionerne – dog er flæskestegen indtaget sidste weekend i november i år. Bare sådan lige for at sikre at der var styr på at lave de brune kartofler 🙂 Så hos os står den på andesteg og risalamande – helt klassisk
Den bedste vin til juleand med det hele er nok Riesling med en del sødme, men vi danskere vil have rødvin på bordet så vi skal tænke kraftigt og med nogen sødme. Det finder vi i Valpolicella og Rhone – fx Amerone eller chateauneuf du pape
Til ris alamanden er det en frugtig portvin – genre ruby eller LBV
Glædelig jul .-)
Opskrift
4 Portioner AntalKategoriHovedret Forberelsestid 30 min Tilberedningstid2 hrs 30 min Tid i alt 3 hrs Det skal du bruge
Anden1 stk and på 3 - 3,5 kg5 stk madæbler øko1 pose øko svesker1 bundt timianGroft salt til at gnide andenSalt og peberSauceAndefond og stegesky (fra anden)3 dl rødvin1 dl portvin1,50 dl flødeEn kvist timian1 skarlotteløg1 gulerod kulørLidt jævner - brunEn skvis gasticRødkålEt rødkål3 spsk andefedt til stegning3/4 dl æbleeddike2 spsk honning1 tsk stødt ingefær1/2 tsk stødt kartemomme1/2 tsk stødt stjerneanis1/4 tsk stødt nellige1/2 tsk stødt kanelSalt og peberBrune kartofler1 kg Små kartofler1,50 dl sukker30 g smørTilbehørHvide kartoflerDine ynglings chipsSådan gør du
Anden1Anden klargøres - fjern blod og andre urenheder - klip det yderste af vingespidserne
Gnid anden med groft salt indvendig og udvendigtSkær æbler i kvarte - fjern kernehus
Fyld anden med æblerne og svesker - luk med kødnål2Kom anden i en forvarmet ovn (250 G) på risten med en bradepande under
Giv den 15 min og skru så ned på 150 G
Hæld 1,5 l vand i bradepanden og steg anden til den har sprødt skind og du kan se at lårkødet er trukket op
- ca 2-21/2 time
Lad anden hvile ca 20 min inden du skærer den ud i passende stykkerSaucen3Imens anden er i ovnen, kan du koge fond på hals, vingespidser og indmad
Brun det hele i kasserolle med smør og tilsæt løg og gulerødder i grove stykker
Tilsæt rødvin og portvin, kog op og lad det simre uden låg, så det samtidig koger lidt indSi saucen lige inden anden er færdig
4Når anden er færdig og hviler på et bræt, kommer du skyen fra bradepanden gennem en si over i en skål
Lad det stå 5 min og tage noget af fedtet af inden du blander skyen i saucen
Tilsæt også fløden og varm op5Smag til med salt, peber, ribsgele og evt. gastik (eller lidt æbleeddike + en 1/2 spsk "karamel" fra panden med de brune kartofler)
Jævn saucenRødkål6Rødkålen snittes fint og steges hårdt på pande i andefedt eller smør - det skal virkelig steges igennem
Når kålen er faldet sammen og har fået lidt farve kommer du eddike på og vender kålen med palet
Kom derefter honning og krydderier på og varm det godt igennem - minimum i 15 minSmag til med salt og peber
7Tip:
Kom resten af andefedtet i fryseren - så har til at lave rødkålen dagen i forvejen næste gang
Brune kartofler8Brune kartofler:
Orden de små kartofler til brune kartofler og kog dem 12 min
Når de er kogt og kolde nok - piller du dem, og sætter dem på køl til senereSmelt sukker på mellemvarm pande (tager ca 10 min)
Når sukkeret er smeltet, tilsætter du smør
Når smør er smeltet, tilsætter du kartofler og bruner under god varme i ca 15 minVin skal der til9Serverer anden med hvide og brune kartofler, rødkål, sauce og dine ynglings chips
Åben vinen - gerne fra Rhone eller Valpolicella
Vi drak en flaske amerone fra Corte Linguin med 10 år på bagen
Ingredienser
Sådan gør du
Anden klargøres - fjern blod og andre urenheder - klip det yderste af vingespidserne
Gnid anden med groft salt indvendig og udvendigt
Skær æbler i kvarte - fjern kernehus
Fyld anden med æblerne og svesker - luk med kødnål
Kom anden i en forvarmet ovn (250 G) på risten med en bradepande under
Giv den 15 min og skru så ned på 150 G
Hæld 1,5 l vand i bradepanden og steg anden til den har sprødt skind og du kan se at lårkødet er trukket op
- ca 2-21/2 time
Lad anden hvile ca 20 min inden du skærer den ud i passende stykker
Imens anden er i ovnen, kan du koge fond på hals, vingespidser og indmad
Brun det hele i kasserolle med smør og tilsæt løg og gulerødder i grove stykker
Tilsæt rødvin og portvin, kog op og lad det simre uden låg, så det samtidig koger lidt ind
Si saucen lige inden anden er færdig
Når anden er færdig og hviler på et bræt, kommer du skyen fra bradepanden gennem en si over i en skål
Lad det stå 5 min og tage noget af fedtet af inden du blander skyen i saucen
Tilsæt også fløden og varm op
Smag til med salt, peber, ribsgele og evt. gastik (eller lidt æbleeddike + en 1/2 spsk "karamel" fra panden med de brune kartofler)
Jævn saucen
Rødkålen snittes fint og steges hårdt på pande i andefedt eller smør - det skal virkelig steges igennem
Når kålen er faldet sammen og har fået lidt farve kommer du eddike på og vender kålen med palet
Kom derefter honning og krydderier på og varm det godt igennem - minimum i 15 min
Smag til med salt og peber
Tip:
Kom resten af andefedtet i fryseren - så har til at lave rødkålen dagen i forvejen næste gang
Brune kartofler:
Orden de små kartofler til brune kartofler og kog dem 12 min
Når de er kogt og kolde nok - piller du dem, og sætter dem på køl til senere
Smelt sukker på mellemvarm pande (tager ca 10 min)
Når sukkeret er smeltet, tilsætter du smør
Når smør er smeltet, tilsætter du kartofler og bruner under god varme i ca 15 min
Serverer anden med hvide og brune kartofler, rødkål, sauce og dine ynglings chips
Åben vinen - gerne fra Rhone eller Valpolicella
Vi drak en flaske amerone fra Corte Linguin med 10 år på bagen
Opskrift
4 Portioner AntalKategoriDessert Forberelsestid 10 min Tilberedningstid2 hrs Tid i alt 2 hrs 10 min Det skal du bruge
180 g grødris1 l sødmælk100 g mandler4 dl piskefløde¼ tsk salt1 god vaniljestang - fx Bourbon3 spsk sukker1 stort glas kirsebærsovn - min favorit er StellebergSådan gør du
1Den 23. december
Kog risen sammen med 2 dl vand i 2-3 min under omrøring
Tilsæt mælk og kog op under låg - samt hyppig omrøring
Lad derefter grøden koge ved svag varme varme - under låg
Flæk vaniljestang og skrab korn ud - korn og den tomme stang koges medSmut og hak mandlerne - de tilsættes når grøden er færdig
Kom grøden på køl til næste dag - fjerne vaniljestang2Den 24. december - formiddag
Kom 2-3 spsk sukker i den kolde grød
Pisk fløden og vend det i
Kom risalamanden i serveringsskålen - husk den hele mandel 🙂3Lun kirsebærsaucen
Vin skal der til4Åben vinen - der har været lidt på køl
Gerne en frugtig portvin - Ruby eller LBV
Ingredienser
Sådan gør du
Den 23. december
Kog risen sammen med 2 dl vand i 2-3 min under omrøring
Tilsæt mælk og kog op under låg - samt hyppig omrøring
Lad derefter grøden koge ved svag varme varme - under låg
Flæk vaniljestang og skrab korn ud - korn og den tomme stang koges med
Smut og hak mandlerne - de tilsættes når grøden er færdig
Kom grøden på køl til næste dag - fjerne vaniljestang
Den 24. december - formiddag
Kom 2-3 spsk sukker i den kolde grød
Pisk fløden og vend det i
Kom risalamanden i serveringsskålen - husk den hele mandel 🙂
Lun kirsebærsaucen
Åben vinen - der har været lidt på køl
Gerne en frugtig portvin - Ruby eller LBV