Vi har efterhånden været været mere eller mindre isoleret LANG tid og trænger til noget god “gammeldags” mad. Jeg har været helt nede på bunden af fryseren og finde en stor pose stegeben. Samtidig har jeg fået fingre i nogle fine citroner. Så ugens bud på weekendmenu lyder således:
- Grydestegte stegeben med syltede agurker –
- Citronfromage –
Vinen til de grydestegte ben skal kunne matche den meget smagfulde sovs og de syltede agurker. Det er faktisk lige før vi er over i en “julevin” og jeg anbefaler derfor en Rhone vin på Syrah og Grenache. Til den sød / syrlige citronfromage foreslår jeg sød tysk riesling – auslese eller beerenauslese.
God fornøjelse 🙂

Opskrift
4 Portioner AntalKategoriHovedret Forberelsestid 15 min Tilberedningstid2 hrs 5 min Tid i alt 2 hrs 20 min Det skal du bruge
Grydestegte ben1,50 kg stegeben / ribbenSmør til stegning1 stilk(e) timian4 stk laurbærbladeEt par gulerødder3-4 dl vand til det dækkerJævning og kulørSalt og peberLidt sukkerEn skvis æbleeddikeSyltede agurkerEn agurk1 dl vand1 dl lagereddike1 dl sukker1 stilk(e) dild5 sorte peberkorn2 laurbærblade½ tsk saltKartofler1 kg kartoflerSådan gør du
Syltede agurker - gerne dagen før1Kom alt undtagen agurkerne i en gryde og kog det op til en lage
Stil lagen til afkøling2Skær agurk ud i lidt grove skiver og kom dem på et glas
Overhæld med lagenGrydestegte ben3Brun benene lidt ad gangen i smør i en stor stegegryde
Kom alle ben tilbage i gryden og kom vand på til det næsten dækker
Tilsæt, gulerøder i grove skiver, timian og laurbærblade4Kog og og lad det simre i 2 timer
5Tag benene op og si sovsen (du kan evt lige tage lidt fedt af toppen inden )
Kog sovs op og jævn den
Kom evt kulør i og smag til med salt, peber, sukker og æbleeddikeServeres med kogte kartofler
Vin skal der til6Åben vinen - en, der kan matche den meget smagfulde sovs og de syltede agurker
Vi testede både en let sødlig Pinot gris og en sydlig Rhone på Syrah og Grenache
Rhone vinen var lige i skabet 🙂
Ingredienser
Sådan gør du
Kom alt undtagen agurkerne i en gryde og kog det op til en lage
Stil lagen til afkøling
Skær agurk ud i lidt grove skiver og kom dem på et glas
Overhæld med lagen
Brun benene lidt ad gangen i smør i en stor stegegryde
Kom alle ben tilbage i gryden og kom vand på til det næsten dækker
Tilsæt, gulerøder i grove skiver, timian og laurbærblade
Kog og og lad det simre i 2 timer
Tag benene op og si sovsen (du kan evt lige tage lidt fedt af toppen inden )
Kog sovs op og jævn den
Kom evt kulør i og smag til med salt, peber, sukker og æbleeddike
Serveres med kogte kartofler
Åben vinen - en, der kan matche den meget smagfulde sovs og de syltede agurker
Vi testede både en let sødlig Pinot gris og en sydlig Rhone på Syrah og Grenache
Rhone vinen var lige i skabet 🙂

Opskrift
4 Portioner AntalKategoriDessert Det skal du bruge
2 store citroner - øko4 dl piske fløde100 g sukker3 hele pasteuriserede æg½ vaniliestang4 blade husblasLidt citronmelisse til pyntNogle bær til pyntSådan gør du
1Udblød husblas i vand
2Riv og pres 2 store citroner - du skal bruge al citronskal og saft
3Pist æg, sukker og vaniljekorn lys og luftig
4Smelt forsigtigt husblas i en gryde i det vand der fulgte med husblassen op samt citron saften - på helt lavt blus
5Kom citronskal i æggesnapsen og hæl den opløste husblas i under forsat piskning (tynd stråle)
6Pisk fløden (2,5 dl) til halvstiv flødeskum og vend forsigtigt i æggemassen
7Kom fromagen i serverings glas og sæt på køl mindst 3-4 timer
8Pyntes med frisk pisket flødeskum, citronmelisse og evt bær
Vin skal der til9Åben vinen - vi drak en tysk beerenauslese fra Stepp - 75 kr ved Winefamly
En auslese ville også virke
Ingredienser
Sådan gør du
Udblød husblas i vand
Riv og pres 2 store citroner - du skal bruge al citronskal og saft
Pist æg, sukker og vaniljekorn lys og luftig
Smelt forsigtigt husblas i en gryde i det vand der fulgte med husblassen op samt citron saften - på helt lavt blus
Kom citronskal i æggesnapsen og hæl den opløste husblas i under forsat piskning (tynd stråle)
Pisk fløden (2,5 dl) til halvstiv flødeskum og vend forsigtigt i æggemassen
Kom fromagen i serverings glas og sæt på køl mindst 3-4 timer
Pyntes med frisk pisket flødeskum, citronmelisse og evt bær
Åben vinen - vi drak en tysk beerenauslese fra Stepp - 75 kr ved Winefamly
En auslese ville også virke