Vi har efterhånden været været mere eller mindre isoleret LANG tid og trænger til noget god “gammeldags” mad. Jeg har været helt nede på bunden af fryseren og finde en stor pose stegeben. Samtidig har jeg fået fingre i nogle fine citroner. Så ugens bud på weekendmenu lyder således:

  • Grydestegte stegeben med syltede agurker –
  • Citronfromage –

Vinen til de grydestegte ben skal kunne matche den meget smagfulde sovs og de syltede agurker. Det er faktisk lige før vi er over i en “julevin” og jeg anbefaler derfor en Rhone vin på Syrah og Grenache. Til den sød / syrlige citronfromage foreslår jeg sød tysk riesling – auslese eller beerenauslese.

God fornøjelse 🙂

Opskrift

Antal4 PortionerKategori

Forberelsestid 15 minTilberedningstid2 hrs 5 minTid i alt 2 hrs 20 min

Det skal du bruge

Grydestegte ben
 1,50 kg stegeben / ribben
 Smør til stegning
 1 stilk(e) timian
 4 stk laurbærblade
 Et par gulerødder
 3-4 dl vand til det dækker
 Jævning og kulør
 Salt og peber
 Lidt sukker
 En skvis æbleeddike
Syltede agurker
 En agurk
 1 dl vand
 1 dl lagereddike
 1 dl sukker
 1 stilk(e) dild
 5 sorte peberkorn
 2 laurbærblade
 ½ tsk salt
Kartofler
 1 kg kartofler

Sådan gør du

Syltede agurker - gerne dagen før
1

Kom alt undtagen agurkerne i en gryde og kog det op til en lage
Stil lagen til afkøling

2

Skær agurk ud i lidt grove skiver og kom dem på et glas
Overhæld med lagen

Grydestegte ben
3

Brun benene lidt ad gangen i smør i en stor stegegryde
Kom alle ben tilbage i gryden og kom vand på til det næsten dækker
Tilsæt, gulerøder i grove skiver, timian og laurbærblade

4

Kog og og lad det simre i 2 timer

5

Tag benene op og si sovsen (du kan evt lige tage lidt fedt af toppen inden )
Kog sovs op og jævn den
Kom evt kulør i og smag til med salt, peber, sukker og æbleeddike

Serveres med kogte kartofler

Vin skal der til
6

Åben vinen - en, der kan matche den meget smagfulde sovs og de syltede agurker
Vi testede både en let sødlig Pinot gris og en sydlig Rhone på Syrah og Grenache
Rhone vinen var lige i skabet 🙂

Ingredienser

Grydestegte ben
 1,50 kg stegeben / ribben
 Smør til stegning
 1 stilk(e) timian
 4 stk laurbærblade
 Et par gulerødder
 3-4 dl vand til det dækker
 Jævning og kulør
 Salt og peber
 Lidt sukker
 En skvis æbleeddike
Syltede agurker
 En agurk
 1 dl vand
 1 dl lagereddike
 1 dl sukker
 1 stilk(e) dild
 5 sorte peberkorn
 2 laurbærblade
 ½ tsk salt
Kartofler
 1 kg kartofler

Sådan gør du

Syltede agurker - gerne dagen før
1

Kom alt undtagen agurkerne i en gryde og kog det op til en lage
Stil lagen til afkøling

2

Skær agurk ud i lidt grove skiver og kom dem på et glas
Overhæld med lagen

Grydestegte ben
3

Brun benene lidt ad gangen i smør i en stor stegegryde
Kom alle ben tilbage i gryden og kom vand på til det næsten dækker
Tilsæt, gulerøder i grove skiver, timian og laurbærblade

4

Kog og og lad det simre i 2 timer

5

Tag benene op og si sovsen (du kan evt lige tage lidt fedt af toppen inden )
Kog sovs op og jævn den
Kom evt kulør i og smag til med salt, peber, sukker og æbleeddike

Serveres med kogte kartofler

Vin skal der til
6

Åben vinen - en, der kan matche den meget smagfulde sovs og de syltede agurker
Vi testede både en let sødlig Pinot gris og en sydlig Rhone på Syrah og Grenache
Rhone vinen var lige i skabet 🙂

Grydestegte ben med kartofler og syltede agurker

Opskrift

Antal4 PortionerKategori

Det skal du bruge

 2 store citroner - øko
 4 dl piske fløde
 100 g sukker
 3 hele pasteuriserede æg
 ½ vaniliestang
 4 blade husblas
 Lidt citronmelisse til pynt
 Nogle bær til pynt

Sådan gør du

1

Udblød husblas i vand

2

Riv og pres 2 store citroner - du skal bruge al citronskal og saft

3

Pist æg, sukker og vaniljekorn lys og luftig

4

Smelt forsigtigt husblas i en gryde i det vand der fulgte med husblassen op samt citron saften - på helt lavt blus

5

Kom citronskal i æggesnapsen og hæl den opløste husblas i under forsat piskning (tynd stråle)

6

Pisk fløden (2,5 dl) til halvstiv flødeskum og vend forsigtigt i æggemassen

7

Kom fromagen i serverings glas og sæt på køl mindst 3-4 timer

8

Pyntes med frisk pisket flødeskum, citronmelisse og evt bær

Vin skal der til
9

Åben vinen - vi drak en tysk beerenauslese fra Stepp - 75 kr ved Winefamly
En auslese ville også virke

Ingredienser

 2 store citroner - øko
 4 dl piske fløde
 100 g sukker
 3 hele pasteuriserede æg
 ½ vaniliestang
 4 blade husblas
 Lidt citronmelisse til pynt
 Nogle bær til pynt

Sådan gør du

1

Udblød husblas i vand

2

Riv og pres 2 store citroner - du skal bruge al citronskal og saft

3

Pist æg, sukker og vaniljekorn lys og luftig

4

Smelt forsigtigt husblas i en gryde i det vand der fulgte med husblassen op samt citron saften - på helt lavt blus

5

Kom citronskal i æggesnapsen og hæl den opløste husblas i under forsat piskning (tynd stråle)

6

Pisk fløden (2,5 dl) til halvstiv flødeskum og vend forsigtigt i æggemassen

7

Kom fromagen i serverings glas og sæt på køl mindst 3-4 timer

8

Pyntes med frisk pisket flødeskum, citronmelisse og evt bær

Vin skal der til
9

Åben vinen - vi drak en tysk beerenauslese fra Stepp - 75 kr ved Winefamly
En auslese ville også virke

Citronformage