Vinterferien er næsten over os og vi skal ingen steder i år. Denne weekend byder ud over rigtig koldt vintervejr på Valentinedag, så mit bud er at fyre godt op i ovnen på søndag og bage et par pizzaer..

Den første med stenbiderrogn og meget gerne lyserøde bobler til. Den anden pizza er inspireret af TARTE FLAMBÈE fra Alsace med løg, porre og bacon – og da også en Alsacisk Pinot Gris til.

Til dessert en romfromage med senhøstet Riesling

God weekend 🙂

Pizza dej til 8 pizzaer 

Opskrift

Antal8 PortionerKategori,

Det skal du bruge

 7 dl lunken vand
 1 stk æg
 ½ dl olivenolie
 1 tsk sukker
 1 tsk salt
 100 g fuldkornsmel - fx spelt
 250 g durumsmel
 700 g hvedemel - meget gerne Tipo 00
 1 pakke(r) gær

Sådan gør du

1

Lun vand, så det er håndlunkent

2

Rør gær ud i vandet

3

Tilsæt salt, sukker, æg og olie og rør rundt

4

Tilsæt fuldkornsmel og durummel og rør grundigt igennem

5

Tilsæt hvedemel under omrøring indtil dejen er så fast at du kan arbejde med den på bordet

6

Nu skal dejen virkelig æltes godt igennem. Mindst 3 min - og brug den mængde hvedemel der er nødvendig - det kan godt vise sig at være mere eller mindre end de anførte 700 g

7

Skær dejen op i 8 lige store stykker og form som boller (en håndfulds penge)

8

Rul hver enkelt bolle god igennem, ved at presse bollen let mod bordpladen og bevæge hånden i cirkler

9

Kommer bollerne på et fad med 5 cm afstand og dæk med husholdningsfilm, der er gjort våd under den kolde hane og vredet

10

Efter hæv bollerne mindst 2 timer på køl

Ingredienser

 7 dl lunken vand
 1 stk æg
 ½ dl olivenolie
 1 tsk sukker
 1 tsk salt
 100 g fuldkornsmel - fx spelt
 250 g durumsmel
 700 g hvedemel - meget gerne Tipo 00
 1 pakke(r) gær

Sådan gør du

1

Lun vand, så det er håndlunkent

2

Rør gær ud i vandet

3

Tilsæt salt, sukker, æg og olie og rør rundt

4

Tilsæt fuldkornsmel og durummel og rør grundigt igennem

5

Tilsæt hvedemel under omrøring indtil dejen er så fast at du kan arbejde med den på bordet

6

Nu skal dejen virkelig æltes godt igennem. Mindst 3 min - og brug den mængde hvedemel der er nødvendig - det kan godt vise sig at være mere eller mindre end de anførte 700 g

7

Skær dejen op i 8 lige store stykker og form som boller (en håndfulds penge)

8

Rul hver enkelt bolle god igennem, ved at presse bollen let mod bordpladen og bevæge hånden i cirkler

9

Kommer bollerne på et fad med 5 cm afstand og dæk med husholdningsfilm, der er gjort våd under den kolde hane og vredet

10

Efter hæv bollerne mindst 2 timer på køl

Pizzadej – grundopskrift

Opskrift

Antal1 PortionKategori,

Forberelsestid 20 minTilberedningstid5 minTid i alt 25 min

Det skal du bruge

 1 stk pizzadej fra køleskabet - se grundopskrift
 Lidt hvedemel til at rulle pizza ud med
 100 g revet god ost - fx fontina
 4 jordskokker - rives i tynde skiver på mandolinjer
  Evt hvidsløgsolie (presset hvidløg med god olivenolie)
 1 dl creme fraise
 ½ bundt forårsløg
 100 g stenbiderrogn

Sådan gør du

1

Kom pizzasten i din ovn (eller grill), og varm stille og roligt op til 250 grader

2

Rul en pizza dej ud så den er omkring 32 cm i diameter

3

Fordel revet ost oven på dejen

4

Kom et lag tyndt revne (gerne på mandolinjern) jordskokker på

5

Bag pizzaen til den bliver sprød og brun på kanterne

6

Tag pizzaen ud og fordel straks forårsløg, stenbiderrogn og creme fraise på

Vin skal der til
7

Åben vinen - meget gerne bobler (brut - tør)
Vi drak en tysk sekt fra Kessler (90 kr i Citti, Flensburg)

Ingredienser

 1 stk pizzadej fra køleskabet - se grundopskrift
 Lidt hvedemel til at rulle pizza ud med
 100 g revet god ost - fx fontina
 4 jordskokker - rives i tynde skiver på mandolinjer
  Evt hvidsløgsolie (presset hvidløg med god olivenolie)
 1 dl creme fraise
 ½ bundt forårsløg
 100 g stenbiderrogn

Sådan gør du

1

Kom pizzasten i din ovn (eller grill), og varm stille og roligt op til 250 grader

2

Rul en pizza dej ud så den er omkring 32 cm i diameter

3

Fordel revet ost oven på dejen

4

Kom et lag tyndt revne (gerne på mandolinjern) jordskokker på

5

Bag pizzaen til den bliver sprød og brun på kanterne

6

Tag pizzaen ud og fordel straks forårsløg, stenbiderrogn og creme fraise på

Vin skal der til
7

Åben vinen - meget gerne bobler (brut - tør)
Vi drak en tysk sekt fra Kessler (90 kr i Citti, Flensburg)

Pizza med stenbiderrogn og jordskokker

Opskrift

Antal1 PortionKategori,

Forberelsestid 20 minTilberedningstid5 minTid i alt 25 min

Det skal du bruge

 1 stk pizzadej fra køleskabet - se grundopskrift
 Lidt hvedemel til at rulle pizza ud med
 100 g revet god ost - fx fontina
 2 stk skalotteløg
 2 stk porre
 5 skiver god bacon
 Evt hvidsløgsolie (presset hvidløg med god olivenolie)

Sådan gør du

1

Snit porre og skalotteløg fint og steg det i smør - ca 10 min

2

Kom pizzasten i din ovn (eller grill), og varm stille og roligt op til 250 grader

3

Rul en pizza dej ud så den er omkring 32 cm i diameter

4

Fordel 1/2 delen af det revet ost oven på dejen

5

Fordel porre og løg på pizzaen og kom resten af osten på

6

Fordel baconen på pizzaen

7

Bag pizzaen til den bliver sprød og brun på kantern

Vin skal der til
8

Åben vinen - gerne en Pinot Gris
Vi drak en af Ernest Wein - (85kr Winefamly)

Ingredienser

 1 stk pizzadej fra køleskabet - se grundopskrift
 Lidt hvedemel til at rulle pizza ud med
 100 g revet god ost - fx fontina
 2 stk skalotteløg
 2 stk porre
 5 skiver god bacon
 Evt hvidsløgsolie (presset hvidløg med god olivenolie)

Sådan gør du

1

Snit porre og skalotteløg fint og steg det i smør - ca 10 min

2

Kom pizzasten i din ovn (eller grill), og varm stille og roligt op til 250 grader

3

Rul en pizza dej ud så den er omkring 32 cm i diameter

4

Fordel 1/2 delen af det revet ost oven på dejen

5

Fordel porre og løg på pizzaen og kom resten af osten på

6

Fordel baconen på pizzaen

7

Bag pizzaen til den bliver sprød og brun på kantern

Vin skal der til
8

Åben vinen - gerne en Pinot Gris
Vi drak en af Ernest Wein - (85kr Winefamly)

Pizza med løg, porre og bacon

Opskrift

Antal4 PortionerKategori

Forberelsestid 10 minTilberedningstid5 minTid i alt 15 min

Det skal du bruge

 4 stk æg - blomme +hvide (past)
 4 blade husblas
 4 spsk sukker
 2,50 dl piskefløde
 1,50 dl god rom
 1 dl romrosiner (rester fra julens gløgg)

Sådan gør du

1

Udblød husblassen i koldt vand - ca 5 min
Pisk æg og sukker til luftig æggesnaps
Pisk fløde stiv

2

Tag de 4 ark op med det vand der følger med og kom i kasserolle
Varm forsigtigt op og smelt husblassen i vandet
Lad det køle en anelse ned inden du kommer rommen i under omrøring

3

Rør nu rom-blandingen i æggesnapsen
Tilsæt 3/4 af flødeskummet og vend det forsigtigt (gem resten til pynt)
Kom på glas og derefter på køl i min en time

4

Pynt med romrosiner og flødeskum

Vin skal der til
5

Åben vinen - gerne noget sødt fx sauterne eller beerenauslese
Vi drak en beerenauslese fra Steep

Ingredienser

 4 stk æg - blomme +hvide (past)
 4 blade husblas
 4 spsk sukker
 2,50 dl piskefløde
 1,50 dl god rom
 1 dl romrosiner (rester fra julens gløgg)

Sådan gør du

1

Udblød husblassen i koldt vand - ca 5 min
Pisk æg og sukker til luftig æggesnaps
Pisk fløde stiv

2

Tag de 4 ark op med det vand der følger med og kom i kasserolle
Varm forsigtigt op og smelt husblassen i vandet
Lad det køle en anelse ned inden du kommer rommen i under omrøring

3

Rør nu rom-blandingen i æggesnapsen
Tilsæt 3/4 af flødeskummet og vend det forsigtigt (gem resten til pynt)
Kom på glas og derefter på køl i min en time

4

Pynt med romrosiner og flødeskum

Vin skal der til
5

Åben vinen - gerne noget sødt fx sauterne eller beerenauslese
Vi drak en beerenauslese fra Steep

Romfromage